1. Discord Support team Facebook l2central.info

Nowy gracz, pytania.

Discussion in 'Archive 2.0' started by naturall, Jan 16, 2015.

1. naturall

naturall User

witam wszystkich serdecznie.
    wraz z moją dziewczyną oraz dwoma kumplami postanowiliśmy wieczorami zabijać czas w lineage 2, chwilę na jakimś privie rosyjskim, ale w sumie to już było - szukamy czegoś świeższego. tak oto wybór padł na nowe kroniki, przebudzenia i inne udziwnienia których jesteśmy ciekawi w ramach "casualowego" grania.
    nie nastawiamy się na żadne farmienie w cp czy mordowanie na siegach(z racji posiadania dość ograniczonej ilości czasu nie chcemy pakować się w cp by nie zawieść ludzi dla których nasza obecność będzie ważyła nad dylematem - farmić czy nie farmić).
    więc tak, jest nas czwórka z racji ograniczenia postaci do czterech(nie planujemy boxów) szukamy "złotego środka" dla ras/klas naszych przyszłych protagonistów. zgaduję, że buff jest potrzebny bez dwóch zdań tak samo jak i healer, dwie pozostałe tank + dd? biorąc pod uwagę, że chcielibyśmy w miarę szybko i skutecznie znajdywać party na różne instancje czy coś a i expić/farmić w miarę uczciwie na jakiś mobach w grupie.
    nie do końca jestem pewien, czy ktoś skusi się na grę tankiem - obejdzie się bez?

no i na tą chwilę posiadamy z wcześniejszego podejścia do l2 na oficjalnym (i na core i na lilith) yul czarnuszka elfa, yul trickster(kamaelke) oraz othell fortune(znaczy się krasnoludka). te trzy postacie świeżo po przebudzeniu 85lv, rzeczy wiadomo i niewiele ponad to.

byłby ktoś w stanie zrobić prosty schemacik/podpowiedź co do stworzenia swojego "małego const party"?
    uwzględniając opcję tank+buff+healer+coś jak i opcję bez tanka np. buff+heal+dd+dd.

nie celujemy w "duże wyzwania" ot, od czasu do czasu pójść i zabić trochę potworów w myśl beznamiętnego gapienia się w ekran.
    nie proszę was drodzy koledzy/koleżanki o podanie na tacy czym mamy grać, bo wiem, że to tylko nasza kwestia - proszę jedynie o pomoc w przedstawieniu możliwie w miarę wydajnych konfiguracji ras i klas by grało nam się możliwie jak najwygodniej. wszelkie pytania, czy informację będę starał się udzielać na bieżąco.
    pozdrawiam serdecznie :)

#edit: a czy formacja bez tanka będzie skuteczna?

Last edited by a moderator: Jan 16, 2015
  2. Niewolnica

Niewolnica User

iss + heal + feoh i spoty wasze

3. naturall

naturall User

czyli tank nie jest nie zbędny do spokojnego klepania mobków. sprawa następująca, jeżeli taki setup jak podałeś/aś wyżej to co z czwartą osobą? może yul, albo wynn, tyrr, othell?

4. Natasha

Natasha User

tank jest wam zbędny raczej. wynn dobrze się sprawdza na rb i generalnie w pve. natomiast ja bym stawiała na heal+iss+feoh i yul. to raczej dobra kombinacja i pod pve i pod pvp.

5. Blejd

Blejd User

niby tak - ale jak chcecie sie nastawiac na "sprawne" expienie to tank jest bardzo uzyteczny;3 nie mowiac juz o lokacjach gdzie tank tworzy roznice miedzy farma single target a farma aoe. nie trzeba mowic, że farma aoe jest skuteczniejsza. wiadomo rowniez ze w zawezonym zakresie tanka moze zastapic tyrr.

poza tym - jesli bedziecie chcieli czasem dobrac ludzi na jakies bardziej zorganizowane akcje, to posiadanie tanka w teamie jest duza korzyscia - poprostu nie bedziecie musieli szukac losowca ktory przez afczenie/nieogarnianie lub afczenie w trakcie nieogarniania bedzie wybijal i niszczyl wasze party:3

moja sugestia - tank iss heal feoh - wiecej nie trzeba na farme aoe. tyle ode mnie;3

6. WarStyle

WarStyle User

moim skromnym zdaniem natasha ma jednak rację, a blejd promuje tanka, gdyż sam nim gra i nie chce czuć się useless...

Ridyana likes this.
  7. Natasha

Natasha User

mi się po prostu wydaje, że łatwiej wam będzie w takim składzie.

dlaczego?

są instancje, których w 7 osób nie zrobicie. o wiele łatwiej będzie wam znaleźć party złożone z supportu i mocnych ddków (typu othell, yul, feoh) niż supportu+dd+tank. oczywiście nie zaprzeczę - są takie, w których bez tanka się nie obejdzie. ale uważam, że łatwiej tanka znaleźć niż potem znaleźć z nim party.

BlackWoodz likes this.
  8. Blejd

Blejd User

jak masz party w ktorym jest tank iss i heal to reszte znajdziesz w 3-5 min

9. Natasha

Natasha User

ja od dawien dawna chodzę w dwuosobowym cp (feoh+tank) i muszę przyznać, że poza octavem i kilkoma instami to nie jest mu łatwo znaleźć party. a jak chodzi solo to już w ogóle. natomiast ja (może poza gainakiem) praktycznie chodzę gdzie chcę (w sumie kobiety chodzą własnymi ścieżkami :d). może się mylę, nigdy nie grałam tankiem, ale jak dotąd to właśnie zaobserwowałam. ty blejd widzisz to inaczej, bo twoim mainem jest tank. dlatego też nie mogę się z tobą całkiem nie zgodzić.

aczkolwiek nadal obstaję przy swojej wersji : heal + iss + feoh + yul/othell (chociaż personalnie wybrałabym yul'a).

10. Blejd

Blejd User

wiesz nastix kocie - moze dlatego ze owy tank ma nick otago, albo inny canipus costam;3 to moze stwarzac problemy w znalezieniu party:p

ja nawet z moja "wspaniala" reputacja nigdy nie mialem problemu z party. nigdy;3 jesli chcialem gdzies isc, to szedlem znajdujac pty w 2 min max. bycie tankiem jest... przyjemne. i jest to postac z grubsza ostro niedoceniana. a jako jedna z niewielu jest samowystarczalna z box issem;3

11. Falconek

Falconek User

z mojego doświadczenia, to są dwie klasy które nigdy nie mają problemu ze znalezieniem party: heal i tank :)

12. naturall

naturall User

znaczy.
    zdaję sobie sprawę, że tank jest mega świetną klasą i super przydatną, no bo ktoś musi dostawać w przysłowiową mordę za innych w party. tylko miałem problem, bo nie byłem pewny czy ktoś się skusi. znajomy chciał glada, ale nie spodobał mu się tyrr. więc wycelował w paladyna. tutaj sprawa jasna, powstaje problem "iss'a" którym raczej nikt nie chce skusić się grać. mógłby ktoś ogólnikowo przybliżyć specyfikację tej postaci? powstały obawy, że będzie to "kula u nogi" - rzuć buffy i ciągnij się za resztą(osławione boxy, które służyły do buffa i ściągnięcia party). a nastawiamy się na luźne granie gdzie każdy chce się cieszyć z gry na swój sposób. wiadome jest, że będzie na pewno tank + healer a z buffem nie wiadomo. jakiś możliwy substytut, pomijając póki co pa+box - nie wiemy jak bardzo nas wciągnie gra, nie chcemy pchać kasy na próżno. z góry dziękuje za odpowiedzi już udzielone i te które będą jeszcze udzielone mam nadzieję. pozdrawiam.

13. WarStyle

WarStyle User

w tych kronikach iss służy nie tylko do buffowania, ma też znaczącą ilość debuffów oraz rzuca "rapsodie bitewną" która jest co kilka minut co daje znacznego boosta :d dodatkowo może lekko podleczać :d

BlackWoodz and AccodoToonype like this.
  14. Natasha

Natasha User

mało tego - bez debuffów od issa jest trochę jak bez lumi od heala. rapso wprawdzie jest dopiero od 89, ale później nie można się bez niego obejść ;) ma skill do odnawiania cp i do leczenia, chociaż słaby. w krytycznych przypadkach z dwoma issami można iść na insty bez heala ;)

jednak nie czarujmy się - to nie jest dd i dpsu raczej z niego nie ma. dlatego radziłabym wybór tej postaci osobie, która zawsze gdzieś się lubi zająć czymś na boku ;)

tak mniej więcej wygląda mój iss (to akurat jest box więc nie jest wykoksany, ale mniej więcej widać co i jak) :

15. naturall

naturall User

dziękuje za odpowiedzi.
    moja dziewczyna postanowiła grać tą nową postacią (tą dziewczynką) a potem na subclassie zrobić na niej bishopa(bo jak rozumiem, można przebudzić main+subclasse tworząc dualclasse?). ja będe grał othellem fortune seekerem(sube[bladedancer] bede expić wraz z dziewczyną która zrobiła nową postać). jeden kumpel tankiem a tego ostatniego trzeba tylko namówić na jakiegoś maga ;) z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich serdecznie! (w szczególności blejda którego posty miałem przyjemność czytać zanim założyłem ten temat...)

16. Natasha

Natasha User

oczywiście :) twoja dziewczyna dobrze wybrała, bo jeśli dobrze rozumiem planuje zrobić feoha z erthei a na dualklasie heala ;)?

to świetne rozwiązanie, bo nie trzeba dokupywać potem eq. oczywiście questa na zrobienie suby na dual robi się dopiero na 80lvlu.

życzę powodzenia w grze :)

17. Afroniusz

Afroniusz User

zamiast tanka może być tyrr zbudowany na total hp, w odróżnieniu od tanka będzie robił dmg i wystoi więcej niż othel/yul/feoh. wiem gram tytrrem to polecam tyrra ale przy expie aoe to tyrr z stunami/obszarówkami dużo da i wystoi sporo.

Natasha likes this.
  18. Niewolnica

Niewolnica User

ludziska.

oni tu chca sobie pograć wspólnie razem dla zabawy od czasu do czasu a nie podbijać core.

korzeniami party jest iss i heal, reszte można zawsze dobrać bo ddków jest zawsze dużo.
    feoh zadaje niezły damage obszarowy, tak jamo jak yull wiec tych 2 kumpli może sobie wybrac te dwie klasy. sa też świetne do pvp w późniejszym czasie.

do 85 levelu nie musicie kupować sprzetu, wystarczy robić zestaw questow do 40 , a potem daily.

19. Blejd

Blejd User

afro milusinski - pisali przeciez ze nie chca ladowac narazie kasy w gre - a by zoptymalizowac tyrra do odpowiedniego surwi... trzeba zrobic quest na visa albo mastercard (i sadze ze sam temu przyklaszczesz). tank nie wymaga chorego nakladu finansowego by wystac, a po ostatnim update zadaje wcale nie taki maly dmg jak by sie wydawalo - zwlaszcza przeciwko mobom gdzie ma dodatkowego toggla do % zwiekszenia dmg. oczywiscie pod farme polecam da. dochodzi panterka ze stunem i aoe blockiem phys skilli i przyjemny pasywny vampiric;3 do tego seed of revenge jest najlepszym counterskillem pod farme jesli chodzi o tankow. palladyn... wypada najbardziej kupowo. serio. sk ma sensowny paraliz i mass paraliz. a tk ma przyjemne cubiki dajace mily survi. ale palladyn? srednio

odnosnie podziekowan. nowym graczom zawsze pomoge gdy chca pomocy. bo kazdy z nich moze miec w sobie potencjal. ale graczy co graja po pare/parenascie lat i stoja na poziomie umiejetnosci z pierwszego weekendu w grze... osobiscie nie toleruje i dissuje. jak cos robic to robic dobrze;3

pozdrawiam

edit: ps: zeby zakonczyc proponuje pm do mnie jak juz zaczniecie gre - nick ten sam. cos zawsze pomoge z duperelami ingame jak bedzie trzeba. nowym trzeba pomagac by chcieli grac... by potem miec kogo zabijac:d

Last edited by a moderator: Jan 17, 2015
  20. naturall

naturall User

spokojnie, coś tam pogramy powoli i casualowo. a o mięcho armatnie nie masz się co bać blejd, jesteśmy totalnymi noskillami więc raczej cie nie zainteresujemy jako ofiary.
    a główkowania było dużo :p
    stanęło na tym, że ja siędze na kraśce z wcześniejszego "podejścia" othell fortune seeker a moja dziewczyna wróciła na kamalola yula. teraz ja na kraśce expie blade dancera a moja dziewczyna na kurczaku expi bishopa. miło i wygodnie, pomijając, że spotkałem już multum ludzi którzy chcieli "pogadać" a jak dowiedzieli się, że jestem polakiem zmieszali mnie z błotem i wyzywali od najgorszych... średnio mi się to uśmiecha i mam nadzieję, że to tylko pojedynczy przypadek. chyba, że nasze community ma aż tak złą renomę to cóż... trzeba będzie pekować ^^ pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady. wydaje mi się, że temat się wyczerpał w razie czego zgłoszę się do któregoś z uprzejmych użytkowników na pm. =)