1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Discord Support team Facebook l2central.info

Najtanszy sprzet zeby uciagnac gre

Discussion in 'Archive 2.0' started by fatality, Feb 22, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. fatality

fatality User

tak jak w temacie, jak wydać najmniej pieniążków aby uciągnąć grę na spokojnie bez wciskania alt + p?

2. Hiszpan

Hiszpan User

hmm w tej chwili to myślę że tak z 1000zł+

3. Eska

Eska User

nawet mniej. lineage 2 jest na silniku u1. nie uzyje wecej niz 3gb ram i jednego rdzenia procesora. karta graficzna dla goddess of destruction musi obslugiwac pixel shader i shader model conajmniej 3.0
    jej binaria są 32 bitowe, więc system 32 bitowy będzie lepiej współgrać z grą ;)

Last edited by a moderator: Feb 22, 2012
  4. Hiszpan

Hiszpan User

oj nie wiem czy nawet mniej , mam dosyć dobrego kompa ale na full detalach często teraz nie gram (chociaż moge)

5. Eska

Eska User

możesz mieć komputer najnowszej generacji, co nie zmieni faktu, ze l2 jest aplikacją 32bitową, nie używa funkcji largeadress i jest na starym silniku u1. jak już mówiłem, możesz mieć 16gb ramu czy 32, l2 i tak użyje 3gb. możesz mieć 2, 4, 6 rdzeni w procesorze, lineage i tak użyje tylko jednego :)

6. bullseye

bullseye User

hm czyli moje trzy rdzenie 3,3ghz poradzą sobie gorzej niż np 4ghz jeden rdzeń ?
    wiadomo coś czy unowocześnią silnik by więcej rdzeni obsługiwał bo szczerze to myślałem że gra mi się przycina właśnie przez "tylko" trzy rdzenie ? i przez to nie mogę grać na pełnych detalach ?

7. Velthar

Velthar User

ja uzywam laptopa do l2 4 gb ramu ( przez xp widzi tylko 3) procesor dual core t2350 1.86 i karta gf 7300 go 512mb i musze przyznac ze jak gram solo na pustych lokacjach to ladnie idzie na low detalach. w miastach masakra a o siege to nawet nie myślę. zastanawiam się czy jakbym zmienił dysk 5400obr/min na 7200 lub ssd to czy uzyskam jakas poprwę ?

8. Razzly

Razzly Banned

róźnica w dyskach jest odczuwalna w l2. dysk 10500 obr / min dawal rade, nie bylo duzych scin przy ladowaniu obszarów. teraz mam 7200 i jest masakra. kupuje na dniach ssd , ciekawe czy sie poprawi na lepsze.

9. Kall

Kall User

jeśli zmienisz na ssd poczujesz już mocną różnice.

10. ..Dupek..

..Dupek.. User

ja na swoim starszym kompie, który wciąż nie jest taki stary, bo ma około 2 lat (a gra 7 lat) mam mega lagi. w miastach wszystko slajduje na maxa i pvp też nie grywalne ze względu na fps. oto komp :

procesor czterordzeniowy : athlon ii x4 620 2.61ghz
    grafika : radeon hd 4600 1 gb (z najnowszymi sterownikami z tego roku)
    pamięć : 3 gb ram
    dysk twardy : zwykly hdd 500gb

w takiej konfiguracji na najniższych detalach praktycznie nie da się grać chyba, że z ciągłym lagiem. wyjątkiem są miejscówki z dala od miasta gdzie nie ma zbyt wiele mobów i ludzi. wtedy jeszcze działa jako tako. komp do l2 żeby w miare porządnie zagrać to miniumum 2000zl, a zeby zagrac komfortowo (na srednich detalach bez lagów) to jakies 3000+.

11. Kall

Kall User

jak eska napisał pewnych rzeczy nie przeskoczysz, l2 po prostu nie obsługuje niczego powyżej. możesz i dać 10k+ a i tak nie zwiększy to płynności w grze.
    ja osobiście mam kompa za prawie 4k a i tak jak wchodzę do miasta fps są pomiędzy 1-10 po wczytaniu max do 20.

12. bullseye

bullseye User

kiedyś miałem raid0 i zacinki były porównywalne, więc bardziej od szybkości dysku liczy się czas dostępu do danych. co do pamięci mam 16gb (do pracy, więc nie dziwić się) a l2 zjada mi całe 800mb na 64bit systemie. nie chce zjeść nic więcej nawet jak na cały dzień bym go zostawił. mogliby zoptymalizować wreszcie ten kod bo w tym momencie nie wiem co trzeba by było mieć za sprzęt by pograć na ultra w pełni płynnie. aion na mojej platformie nawet podczas zbiorowego pvp nawet nie spadł poniżej 60fps (twardo tyle trzymał).

13. Kall

Kall User

zgadzam się, ale (tak zawsze jest ale) jaki jest sens w optymalizacji kody w grze która jest już tak stara? do tego od razy przydało by sie zmienić silnik graficzny etc. nie sądzę byśmy się doczekali takiej zmiany.

14. Fafrocel

Fafrocel User

szkoda tylko że na przestrzeni ostatnich kilku kronik wymagania gry wzrosły ~dwukrotnie nie dając praktycznie nic w zamian.

15. Razzly

Razzly Banned

system też musi być na ssd czy wystarczy sama gra?

16. Sulik

Sulik User

system oraz swap file powinny imho być na ssd wraz z grą

17. Antoniusze

Antoniusze User

musisz mieć phenoma x4 955 min 600zł
    4gb ram 1600mhz - 200zł
    hd 7200 caviar imo - 400zł
    gf 9800 gt (lepsza wersja) 250zł
    płytka 300zł

zaliczasz 220zł
    obudowa 100zł

to pograsz z cieniami na max do 40-50os, na siege na high teksturach z widokiem

18. bullseye

bullseye User

jak dla mnie marnowanie miejsca na ssd przez system to istna głupota, bo niby co zyskamy ? system odpali się szybciej ? nie, bo dając hiberfile na ssd system wstanie dużo szybciej niż cały system z ssd. na ssd powinno być tylko to co chcemy by było szybsze, czyli gry, programy, swap itp.

i nie wiem czy phenom aż tyle by zmienił bo mam niby amd 3x 3,3ghz a jednak gra płynna jest tylko na alt+p :(

19. Antoniusze

Antoniusze User

płynną grę masz na i5 2500k oc 4.0+ 4gb ram 1833 oc dobrej karcie ssd i bez frapsa :) z frapsem >30 klatek

20. Eska

Eska User

co do dysku, jak zmienisz na ssd, to poczujesz dużą różnicę, z tego powodu, że klient l2 generuje bardzo dużo page faults'ów, co generuje duży ruch pomiędzy dysk <-> chipset <-> ram, gdzie dyski hdd to teraz wąskie gardło komputerów. po zmianie na dysk ssd wkraczasz w nowy etap szybkości systemu :p sam się zdziwisz.

Thread Status:
Not open for further replies.