1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Discord Support team Facebook l2central.info

Sprężone powietrze

Discussion in 'Archive 2.0' started by ithilras, Dec 1, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ithilras

ithilras User

witam. komputer się strasznie wiesza tak że grać się nie da, a wiatraczek chodzi głośniej niż maszynka do włosów - tak więc rodzi się pytanie: na ile starczy 400ml sprężonego powietrza? dodam tylko, że nigdy nie miałem czegoś takiego w ręku, więc mogę być bardzo nieoszczędny.

2. Razzly

Razzly Banned

witam,
    jeśli komputer wcześniej chodził normalnie podczas grania, to wyglada na to że czas go wysprzatac.

wyczyść sobie wiatraczki w komputerze, pewnie tak zakurzone że już nie chłodzą. szczególnie ten na procesorze.

nic nie musisz kupować - możesz wziąć na przykład suszarke z łazienki i przeczyścic radiator oraz wiatraczek.

ps: [​IMG]

3. Player1

Player1 User

musisz wylaczyc cieplo na suszarce jesli ma taka funkcje zeby nie przegrzac elementow komputera, jesli nie ma takiej funkcji mozesz cos zepsuc.

4. Razzly

Razzly Banned

jeśli chodzi o wiatraczek i radiator to i tak trzeba to wyciagnac aby dobrze wyczyścić.

5. ithilras

ithilras User

no ok ale ja nie mam suszarki... ani nic co dmucha. sprężone powietrze chyba mniej kosztuje niż suszarka.

edit: poza tym tak jest zakurzony że trzeba czegoś precyzyjniejszego niż suszarka.

6. Player1

Player1 User

Nyana and Razzly like this.
  7. Razzly

Razzly Banned

8. ithilras

ithilras User

nie no przedmuchałem wszystko, wymieniłem pastę termoprzewodzącą, otworzyłem obudowę, od razu po odpaleniu kompa wchodzę do biosa a tam 53 stopnie - wtf?

9. Razzly

Razzly Banned

wentylator podpiąłeś prawidłowo?
    ludzie często wkręcają z powrotem na odwrót ^^.
    i dociśnij prawidłowo. radiator musi byc dobrze docisniety do procesora (tylko nie połam płyty głównej)

10. Player1

Player1 User

albo pasta termoprzewodzaca sie zuzyla i trzeba dac nowa.

11. ithilras

ithilras User

pastę wymieniłem, radiator do procesora chyba jest przyciśnięty bo taka wajcha go przyciska i się nie rusza, wiatraczek jest niestety na takie zaczepy których się nie da bez serwisu do końca docisnąć, ale dmucha (i na odwrót nie jest bo nie jest symetryczny i nie dałoby się go założyć). a poza tym... 60 stopni po pół godziny l2. czyli coś z czujnikiem albo zwarcie przy starcie (nawet się rymuje).

12. Razzly

Razzly Banned

procesor był pokręcany?

13. ithilras

ithilras User

no był, ale wtedy co sprawdzałem to akurat nie był.

14. Kenjin

Kenjin User

pierwsze primo to napisz jakie cpu, jaki cooler i jaka pasta [i ile leżała w szufladzie zanim ją ponownie przesmarowałeś].
    niektóre cpu się grzeją bardziej, niektóre mniej, paste trzeba umieć nakładać! wentylator na cpu może sobie dmuchać na 50% mocy jeśli tak mu bios nakazał, a bios i różne cuda bajery w nim mają to do siebie że nie zawsze wiedzą co najlepsze dla cpu. zdejmij raz jeszcze radiator, odkręć wentylator, przeczyść dokładnie finy radiatora, wyczyść cpu i spód radiatora [od biedy spyrytus], nałóż nową pastę [najlepiej dobrą pastę], uprzednio poszukaj na necie jak to się robi jeśli nie masz wprawy. zmontuj nazad all. sprawdź zakładke health status w biosie czy fan nie śmiga na auto.
    jak nie pomoże to pisz.

Thread Status:
Not open for further replies.